Söndagen den 27 november 2022 - klockan 03:27

Socialdemokraterna största parti i kommunvalet


Tn på webben 2022-09-14

Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S).
Bild:Tyresö Nyheter
Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S).

I söndags gick Tyreborna till val. Utanför många vallokaler ringlade köerna sig långa. Det slutgiltiga valresultatet väntas komma i slutet av veckan. Enligt de preliminära siffrorna går Socialdemokraterna kraftigt framåt och ökar med nästan 4 % och blir därmed största parti med 32,2% enligt de preliminära siffrorna.

- Socialdemokraterna har nu fått ett tydligt mandat från väljarna att fortsätta leda Tyresö. Vi kommer nu att samtala med andra partier för att kunna bilda ett styre som vill fortsätta utveckla Tyresö.

Moderaterna förlorade makten i Tyresö 2018 efter att ha styrt kommunen i 20 år. Styret i Tyresö togs då över av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i ett samarbete de kallar Tillsammans för Tyresö.

- Att vi ökar så pass mycket och blir största part är ett kvitto på att de satsningar vi gjort på skolan, äldreomsorgen, tryggheten och klimatet uppskattas av väljarna. Valresultatet visar också att partier som vill utveckla kommunen och bygga bort bostadsbristen belönas av Tyresöborna, säger kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S)


Kommunfullmäktige utökas med 10 platser efter valet.

När det nya kommunfullmäktige samlas för första gången är det också en större församling än vad det varit tidigare. Eftersom antalet röstberättigade i Tyresö nu är över 36 000 behöver kommunfullmäktige enligt kommunallagen bestå av minst 61 platser. Det innebär att kommunfullmäktige i samband med valet också utökats med 10 mandat.

Än så länge är det oklart hur den nya majoriteten kommer att se ut och partierna inväntar det slutgiltiga valresultatet. Med de preliminära siffrorna skulle mandatfördelningen idag enligt nedan:

 

PARTIPRELIMINÄR MANDATFÖRDELNING
S20
M17
SD9
L4
C3
V3
MP3
KD2

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter