Fredagen den 25 juni 2021 - klockan 05:35

Tyresö har bäst koll på upphandlingar


Tn på webben 2021-02-26

Fernando Pereira, ordförande LO-facken Haninge-Tyresö-Nynäshamn, och Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, är glada för kommunens arbete med upphandlingar.
Fernando Pereira, ordförande LO-facken Haninge-Tyresö-Nynäshamn, och Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, är glada för kommunens arbete med upphandlingar.

LO-distriktet i Stockholms län har granskat länets 26 kommuner när det gäller upphandling. Frågan de ställer är vilken kommun som är bäst på att ställa krav för att hindra fusk, garantera bra verksamhet och bra villkor för de anställda?


Svaret i år är Tyresö kommun. Förra året var kommunen på plats 17 men nu är det alltså förstaplaceringen som gäller. Fackförbundet LO har kontrollerat en rad faktorer om hur länets kommuner sköter sina upphandlingar.

Hur är man säker på att de affärer man gör affärer med följer lagar och regler? Hur kontrollerar man att de betalar skatter och följer miljölagstiftning? Hur hanterar man anbud som är konstigt låga och hur ser man till att kommunal verksamhet inte används av organiserad brottslighet? Och inte minst hur ser man till att de anställda har bra arbetsvillkor i nivå med gällande kollektivavtal?

I grunden ligger förstås också frågan om hur kommunerna garanterar att det är bra verksamhet som drivs och att kommunen och deras medborgare får det man betalt för.

Och det är i denna sammanställning som Tyresö nu alltså kommer först.

Det gläder kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) som konstaterar att det är stor skillnad mot tidigare och att det är resultatet av ett medvetet arbete.

– Vi vet att bra upphandlingar är bra för ekonomin, stärker arbetsvillkoren och skapar bättre förutsättningar för sund konkurrens, säger Mattsson. Det är glädjande att vårt arbete med att förbättra upphandlingarna nu visar resultat. Vi är givetvis inte nöjda utan kommer fortsätta arbetet genom att ta fram en ny upphandlingspolicy med tydligare standardkrav inom miljö och socialt ansvar för att utveckla upphandlingsarbetet ytterligare.

 Det lokala LO-facket för Haninge, Tyresö och Nynäshamn har anledning att glädjas dubbelt. Tvåa på listan över kommuner som sköter sig är nämligen Haninge kommun. Även om resultaten är bra kommer LO-facken fortsätta granska alla kommuner

– En fungerande upphandlingsverksamhet minskar skattefusket och förbättrar arbetsvillkor, konkurrens och kvalitet, säger Fernando Pereira, ordförande LO-facken Haninge-Tyresö-Nynäshamn. Det är därför vi från LO-facket ser med stor glädje den framgången som Tyresö kommun har gjort i den här frågan, detta är ett resultat av den tvärfackliga samarbete och dialogen med politiken.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter