Torsdagen den 5 augusti 2021 - klockan 14:28

Tyresös äldsta affär stänger


Tn på webben 2016-10-18Efter 77 år stänger Nygrens Järn i Trollbäcken. Därmed upphör en klassisk järnhandel och förmodligen Tyresös äldsta affär, grundad av Harry Nygren år 1939, samma år som Andra världskriget bröt ut. Harry Nygren drev sedan Nygrens järn fram till 1976. Efter 37 år övertogs järnaffären 1976 av Christer Breander, som vid det tillfället var en yngling på 25 år.

Han drev sedan järnaffären fram till 2006, när sönerna Joakim och Jonas i sin tur tog över Nygrens Järn.

- Vi har alltså haft ansvaret för verksamheten de senaste tio åren, konstaterar Joakim Breander. Vi var i och för sig inte helt nya i branschen när vi tog över, eftersom vi före det redan hade jobbat en del i affären, framför allt på somrarna.

Oeniga om fortsatt verksamhet
Men nu är det alltså dags för slutfinal i historien om Nygrens Järn i Trollbäcken. De nuvarande ägarna till järnaffären kommer inte överens med fastighetsägaren om en fortsättning av verksamheten i lokalerna. Den sista november stängs butiken för gott och vid årsskiftet är lokalen helt tömd.

Stor slutfinal i november
Förutom en stor utförsäljning av allt i affären, planerar Joakim och Jonas - på förslag av kunderna - att arrangera en speciell avslutningskväll i mitten av November, med en auktion på allt som då finns kvar i affären!

Planer för framtiden
- Vi lämnar inte branschen genom att stänga affären, konstaterar Joakim. Vi går över till att sälja olika reservdelar online, alltså via nätet, och kommer efterhand att på det sätet bredda verksamheten.
- Vi har en ny hemsida klar om några veckor och utöver det andra planer som vi håller på att konkretisera. Men Nygrens Järn stänger efter 77 år!

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter